Daha öncelerden klasik anti-virüs yaklaşımı yeterli oluyorken, saldırı çeşitleri ve virüs türleri de yaygınlaştıkça anti-virüs programları da kendilerini geliştirdiler ve daha da ileri giderek, yazılmamış olan virüsler için bile şimdiden koruma yöntemleri ortaya çıkarmışlardır.
Machine learning ve sezgisel analiz bunlardan bir kaçıdır. Farklı zararlı yazılım türleri ortaya çıktığı ve ihtiyaçlar çoğaldığı için Endpoint kavramı ortaya çıkmaktadır.
Örneğin Anti-virüs yazılımınızın yanında ,encryption verilerinizi şifreleyerek bulunduğunuz ortamdan sadece sizin izin verdiğiniz kişilerle şifreli bir şekilde paylaşmak, DLP gibi veri sızıntısını önlemek ,istemci bilgisayarlardaki uygulamaların çalışmasını engellemek, istenmeyen web sitelerin ve web sitesi kategorilerine girişi engellemek ,harici ortamların (cd, dvd, usb gibi) çalışmasını engellemek vs. gibi bir çok alanda kullanıcıların hem güvenliğini sağlamak hem de kullanıcıların bilgisayarlarını efektif kullanmasını sağlamak amacındadır.
Endpoint yüklü bilgisayarlar ofis dışında olsa bile korunmaya ve güvenlik politikaları almaya devam eder. Merkezi yönetim ile de endpointler kısa sürede bilgisayar ve kullanıcı başına güvenlik kuralları oluşturup dağıtılabilir ve çok kısa sürede kapsamlı raporlamalar alınarak sorunlu kullanıcı ve bilgisayarlar tespit edilebilir.
Endpointlerin diğer bir avantajlı tarafı ise UTM cihazlar ile senkronize çalışarak ,sorunlu istemcilerin (antivirüs servisi çalışmayan veya virüs olan bilgisayarlar gibi) diğer bilgisayarlara veya internete çıkışlarını durdurabilmektedir.